Naše dejavnosti

Kako varčevati z vodo

Kako varčevati z vodo

Skupaj lahko veliko naredimo za zaščito vode. Lahko se odločimo, da je ne bomo zapravili, skrbimo za planet in lahko tudi znižamo stroške naših računov. Nekaj majhnih preventivnih ukrepom

varcevanje3

Vzdrževanje in preprečevanje
  • Poskrbite, da bo vaš vodni sistem deloval brezhibno, tako da preverite skrito puščanje. Poprimite za izvijač in popravite puščajočo pipo. Preprosto je, poceni, pa še 630 litrov vode na teden boste prihranili.
 
varcevanje2
 Učinkovitost
 
  • Prednost dajte pomivalnemu in pralnemu stroju, ki jih upravljate le pri polni obremenitvi in nizkih temperaturah. Tako boste prihranili tudi do 5.000 litrov vode na mesec. Npr. izberite en kozarec, iz katerega boste vsak dan pili vodo. Tako boste zmanjšali število umazanih kozarcev in število pranj v pomivalnem stroju.   
 
varcevanje3
 Shranjevanje
  • Na domače pipe namestite reduktorje pretoka vode in vode ne rabite po nepotrebnem, ko si umivate roke ali britje. Tako boste prihranili do 450 litrov vode na teden. Med umivanjem zob zapirajte vodo in prihranite do 18 litrov vode na minuto. V štiričlanski družini boste tako prihranili 900 litrov vode na teden. Naučite otroke, da bodo po vsaki uporabi tesno zapirali pipe. Poskusite se prhati manj kot 5 minut. Tako boste prihranili tudi do 500 litrov vode na mesec. Med šamponiranjem zaprite vodo in prihranite do 250 litrov vode na teden. 
 
varcevanje5
 Predelava in ponovna uporaba
  • Za zalivanje rastlin ponovno uporabite vodo od kuhanja in vodo, ki jo uporabljate za pranje zelenjave. Zbirajte vodo iz klimatskih naprav ali sušilnih strojev za domačo uporabo naprimer za likalnik. Za taljenje zamrznjenih izdelkov ne uporabljajte tekoče vode iz pipe. Ko boste čistili akvarij, uporabite vodo iz akvarija za zalivanje rož. Ta voda je namreč bogata z dušikom in fosforjem. Tako dobite brezplačno poceni gnojilo.