Kakovost pitne vode
Temeljna naloga upravljavca vodovoda
je, da mora zagotavljati skladnost in zdravstveno ustreznost pitne
vode. To izvajamo z notranjim nadzorom, ki je vzpostavljen na osnovah
HACCP sistema (Hazard Analysis by Critical Contol Points).
Omogoča
nam prepoznavanje mikrobioloških, kemičnih in fizikalnih tveganj,
ki lahko predstavljajo potencialno nevarnost za zdravje ljudi,
izvajanje potrebnih ukrepov, ter vzpostavljanje stalnega nadzora na
tistih mestih (kritične kontrolne točke) v oskrbi s pitno vodo,
kjer se tveganja lahko pojavijo.
Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica
d.d. izvaja gospodarsko javno službo oskrbe s pitno vodo na
trinajstih vodovodnih sistemih v petih občinah: Šempeter-Vrtojba
(vodovod Mrzlek in Hubelj), Mestni občini Nova Gorica (vodovodi
Mrzlek, Hubelj, Kromberk, Grgar, Čepovan-Trnovo, Osek-Vitovlje,
Ozeljan, Bate-Banjšice, Dol pri Čepovanu, Sveta Gora in Sveto),
Miren-Kostanjevica (vodovod Mrzlek in Hubelj), Renče-Vogrsko
(vodovod Mrzlek in Hubelj), Brda (vodovod Mrzlek in Golo Brdo iz
Italije).
Izvaja se upravljanje na naslednjih vodovodnih sistemih:

Skladno z 11. členom Uredbe o pitni
vodi (ur.l.61, 2023) ima upravljavec odgovorno osebo za zagotavljanje
skladnosti z zahtevami te Uredbe. Notranji nadzor izvaja služba
kontrole kvalitete (SKK) s pomočjo delavcev na vodovodnih sistemih.
Celotni sistem se nadzoruje s sistemom procesnega vodenja, ki
zagotavlja tekoče spremljanje vseh pomembnih kazalnikov. Na vodarni
Mrzlek obratuje 24 urni računalniški daljinski nadzor (SCADA)
podatkov iz pomembnih točk vodovodnega sistema in sprejemanje klicev
iz območij v našem upravljanju.
Tako smo v vsakem trenutku
seznanjeni s stanjem vodovodnega sistema in lahko v primeru odstopanj
ukrepamo.
Poleg kontrol na SCADA sistemu izvajamo
zaradi vzdrževanja kvalitete pitne vode tudi terenske kontrole kot
so :
• preglede vodovarstvenih pasov z monitoringom vodnih virov,
• vzdrževanje vodovodnih sistemov s čiščenjem in dezinfekcijo,
• redne predpisane preglede vodovodnih objektov in naprav,
• izpiranje in vzdrževanje vodovodnih omrežij, popravila okvar,
• vzdrževanje s kalibracijo merilne in nadzorne opreme,
• nadzor nad pripravo pitne vode in kvaliteto vode pri uporabnikih.
• vzdrževanje vodovodnih sistemov s čiščenjem in dezinfekcijo,
• redne predpisane preglede vodovodnih objektov in naprav,
• izpiranje in vzdrževanje vodovodnih omrežij, popravila okvar,
• vzdrževanje s kalibracijo merilne in nadzorne opreme,
• nadzor nad pripravo pitne vode in kvaliteto vode pri uporabnikih.
V postopkih vodooskrbe sodeluje le
strokovno usposobljeno in zdravo osebje, zato imamo izobraževanja o
kvaliteti, higieni, varnosti pri delu in vzdrževanju sistemov. Vsi
delavci, ki so v stiku s pitno vodo pa imajo tudi redne zdravniške
preglede.
Podatki stanja stanja sistema se beležijo v
dnevnike, ki so mesečno dostavljeni SKK. Tako izpolnjeni HACCP
dokument je dostopen inšpekcijskim službam in podatki služijo za
poročanja uporabnikom, ministrstvom, občinam. Podatki nam služijo
pri pregledu delovanja in planiranju vzdrževanja sistema. Notranji
nadzor nam z izbiro mest, ki jih nadzorujemo in obsegom nadzora
omogoča, da z ustreznimi ukrepi pravočasno opazimo in reagiramo na
vse potencialne in že obstoječe nevarnosti, ki bi lahko ogrozile
zdravje uporabnikov.
Preskušanje vzorcev vode odvzetih na
vodovodnih sistemih izvaja akreditiran Nacionalni laboratorij za
zdravje, okolje in hrano, oddelek Nova Gorica (NLZOH) v skladu z
določili medsebojne pogodbe. Število vzorcev notranjega nadzora
vodovodnih sistemov je določeno skladno s Pravilnikom
Porabniki ob nabavi novih pomivalnih strojev, parnih likalnikov in podobnih aparatov pogosto postavljajo vprašanja v zvezi s trdoto vode v vodovodnem sistemu. Trdoto vode tvorijo spojine kalcija in magnezija (karbonati, sulfati, kloridi). Karbonati pomenijo prehodno trdoto, ki izginja pri segrevanju vode, ko izhlapeva CO2. Netopni karbonati pa se takrat kot vodni kamen izločajo na stenah posode (npr. bojler). Preostale spojine predstavljajo tako stalno trdoto vode. Vsota vseh spojin kalcija in magnezija pa je skupna trdota vode. Za podajanje trdote vode obstaja več enot, najpogosteje pa jo podajamo v nemških trdotnih stopnjah (1°N (dH) = 10mg kalcijevega oksida na liter vode ali 17,9 mg CaCO3 na liter vode) in francoskih trdotnih stopinjah (1°F = 10mg kalcijevega karbonata na liter vode).
Poročilo o zagotavljanju ustreznosti pitne vode na oskrbovalnih območjih v upravljanju Vodovodov in kanalizacije Nova Gorica d.d.:
Analize pitne vode
Analize vzorcev pitne vode